Jämförelse av typer av trävärme

Uppvärmning med trä är ekologiskt - och jämfört med fossila bränslen är också kostnadseffektivt - sak. Träuppvärmning är inte densamma som veduppvärmning. Vilka olika alternativ finns det för uppvärmning av trä, och där fördelar och nackdelar ligger, visar denna artikel.

Trä som råvara

Trä är en förnybar resurs som vanligtvis är tillgänglig till låg kostnad. På grund av den höga tillgängligheten av trä är prisökningar också osannolika, vilket gör att träuppvärmning är en ganska förutsägbar sak.

Uppvärmning med trä är också praktiskt taget koldioxidneutral eftersom det är en sluten koldioxidcykel. I vilken form bränner man trä, men kan vara annorlunda.

Classic spis

Kaminen är en mycket billig, men inte mycket bekväm form av trävärme för enskilda rum. Det används nu praktiskt taget endast som extra uppvärmning med en hög känslighetskänsla och dekorativ faktor.

Högkvalitativt trä krävs för kaminen, helst bokskog. För mjukt trä brinner av för snabbt och avger för liten värme.

Ett intressant alternativ är de klassiska Bullerjan-ugnarna, som också kan förses med en vattenpåse och kan också fungera som vattenvärmare på vintern. Flera rum kan värmas upp med varmt vatten via rörledningar och mini-centralvärme skapas för mindre områden.

Kakelugnar

Kakelugnar karakteriseras framför allt av deras värmekapacitet. För högkvalitativa, välplanerade kakelugnar kan du ofta ha tillräckligt med återstående värme i två dagar efter uppvärmning. Kostnaden för att bygga en högkvalitativ kakelugn är dock extremt hög, så de används endast av älskare som värmare för mindre hus.

I enskilda fall kan de till och med täcka mer än ett våning och kan även leverera relativt stora områden med strålningsvärme (liknar infraröd uppvärmning).

Pelletspannor och vedeldade värmare

Pellets är pressat vedavfall med mycket hög densitet. Detta ger en mycket hög energitäthet och hög effektivitet vid pelletsuppvärmning med det och samtidigt säkerställer mycket låg aska.

Vedspisar kan även eftermonteras för användning med pellets, men det här alternativet är inte alltid en idealisk lösning.

Ett lämpligt förråd måste vara tillgängligt för pellets, och en automatisk matare måste installeras i ugnen. Detta behöver inte fyllas på med pelletsvärmare och ugnen kan också köras automatiskt.

En nackdel med pellets är att det är en industriellt tillverkad produkt som är föremål för marknads- och prisfluktuationer.

Träflis är det billigare alternativet här. De är gjorda med mycket liten ansträngning från vedavfall, är vanligtvis billigare och också mer stabila i pris, men producerar också mer aska än pellets.

Träförgasare

Träförgasare är träkedjor där träet och den resulterande trägasen bränns separat från varandra. Detta resulterar i en 50 procent högre effektivitet jämfört med den normala loggen, men träförgasare är dyrare att köpa.

Dela med vänner

Lämna din kommentar